CYSSME Quick

Cybersecurity
voor de kmo

Gent, Wintercircus

13 juni 2025 om 11.00u

CYSSME Quick

Cybersecurity voor de kmo

Gent, Wintercircus

13 juni om 11.00u

Waarom inschrijven voor CYSSME Quick

Concrete risico’s

Voor managers van kmo’s, groot en klein, die een concreet beeld willen krijgen van de reële risico’s van cybercriminaliteit

Impact wetgeving

Voor wie wil weten wat de impact is van de nieuwste cyber-wetgeving op de planning en de investeringen van een kmo

Geruststelling

Wanneer je er toch niet helemaal gerust in bent dat de werking je bedrijf onderbroken zou kunnen worden, of je klantengegevens op straat liggen

Introductie CYSSME Quick

Het internet heeft het leven van vele misdadigers gemakkelijker gemaakt. Als cybercrimineel hoeven zij ‘s nachts niet de straat op en kunnen ze niet meer op heterdaad betrapt worden. Zo is cybercrime helaas een wereldwijd snelgroeiende branche. Omdat grote bedrijven zich steeds beter kunnen beveiligen, staan kmo’s meer dan ooit onder druk.

Wil je weten wat je echt kan overkomen en wat je ertegen kan doen? Kom dan naar het event CYSSME Quick, speciaal opgezet voor de kmo. We maken duidelijk waar cybercrime toeslaat, wat de grootste risico’s zijn en hoe je je maximaal kan beveiligen.

Ontdek ook waar CYSSME (CYberSecurity and data protection for Small, Medium and micro Enterprises) voor staat. Het is een project dat van Europa subsidies ontving om honderden kmo’s kosteloos bij te staan in het verbeteren van hun cyberbeveiliging.

Kom op CYSSME Quick ontdekken welke risico’s je best vermijdt en hoe je daarbij helemaal gratis geholpen kan worden.

Programma

11.00u
Ontvangst met koffie

11.15u stipt
Bert Bleukx
, expert cybersecurity van UNIZO: “Van welke foutjes maken hackers misbruik en wat zijn dan de echte risico’s die een kmo kan lopen?”

11.45u
Walter Van de Weyer, CFO EconCore: “Hoe we onze financiën hebben beveiligd met een eenvoudig verbetertraject.”

12.00u
Michel Bijvoet, oprichter bivolino.com: “E-commerce met veilige transacties opzetten.”

12.15u
Ulrich Seldeslachts, projectleider CYSSME: “Praktische richtlijnen om je kmo beter te beveiligen met CYSSME-subsidies.”

12.30u
Groepsgesprekken met een van de CYSSME-experten, zie hieronder

vanaf 13.00u
Broodjeslunch

Thema’s van de groepsgespreken

Thema 1: Cybersecurity en de verantwoordelijkheid van bestuurders

Hoewel het duidelijk is dat de cyberincidenten toenemen, blijven sommige bedrijven aarzelen of achterwege met het nemen van passende beveiligingsmaatregelen. Echter, door nieuwe wetgeving – zoals de Europese NIS2-richtlijn – worden bedrijfsleiders mogelijk persoonlijk aansprakelijk als het mis gaat. Je kan bij Alex Ongena (AXS Guard) terecht voor achtergrondinfo.

Thema 2: Wat als de productieomgeving aangevallen wordt?

De meeste productiebedrijven hebben een plan voor als het brandt, bij wateroverlast en dergelijke. Weinig bedrijven weten echter wat gedaan bij een cyber-incident. Dean De Blieck (Toreon) bespreekt zaken zoals wat er moet gebeuren met de pc’s, hoe het productieproces kan blijven lopen, wie beslissen neemt en wie het proces tijdelijk manueel kan sturen.

Thema 3: Hoe zorg ik ervoor dat mijn bedrijf niet stilvalt?

In het nieuws hoor je vaak hoe bedrijven en gemeentes wekenlang geblokkeerd zijn door ransomware of andere cybercriminaliteit. Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf toch blijft draaien? Anders gezegd: hoe weet je zeker dat je digitale processen blijven werken en je data in alle omstandigheden beschikbaar zijn. Jan Guldentops (BA) vertelt op een toegankelijke manier wat je kan doen en hoe je kan controleren of alles in orde is.

Thema 4: Wat moet ik weten om het beheer van mijn cybersecurity uit te besteden?

Wanneer is het verstandig om cybersecurity uit te besteden en wanneer kan je het beter intern beheren? Wim Barthier (Co-Dex) geeft de redenen om al dan niet voor outsourcing te kiezen. Hij geeft ook mee wat je op zijn minst moet verwachten van je leverancier, waaraan die moet voldoen, hoe je kan evalueren en hoe de verantwoordelijkheden het best worden verdeeld.

Thema 5: Wat is de verwachte impact van de Cyber Resilience Act op een kmo?

Maak je stand-alone software of hardware die met het internet verbonden kan worden? Dan ben je binnenkort mee verantwoordelijk voor de beveiliging ervan. De Europese Cyber Resilience Act is sinds deze maand van kracht en stelt dat alles cyberveilig moet zijn “by design” en “by default”. Ulrich Seldeslachts (LSEC) gaan het hebben over hoe je je daar het best op voorbereidt, wat het concreet zal inhouden en hoe je het praktisch kan aanpakken als kmo.

Thema 6: Klanten van onze kmo vallen onder NIS2. Wat nu?

Wat betekent dat voor mij? Bedrijven die onder de NIS2-regelgeving vallen, moeten niet alleen hun eigen security op orde hebben, ze moeten ook de security en de “business continuity” van hun leveranciers onder de loep nemen. Die leveranciers zijn vaak kmo’s die dus door hun grotere klanten ge-audit zullen worden. Dries Plasman (Ceeyu) bespreek hoe je dit pragmatisch aanpakt.

Praktische details

Datum
vrijdag 13 juni 2025 van 11.00u tot 13.30u

Locatie
zaal Auditorium, Wintercircus, Lammerstraat 13, 9000 Gent

Parkeren
Ondergrondse parking Gent Zuid, Zuidparklaan, 9000 Gent

Openbaar vervoer
Het Wintercircus ligt op 2 minuten stappen van Gent Zuid, waar verschillende bussen en trams naartoe rijden.


Inschrijven


Vul je gegevens in om je gratis te registreren voor CYSSME Quick, vrijdag 13 juni 2025 om 11.00u in Wintercircus, Gent.


Privacy: we gebruiken je gegevens om je alle praktische informatie in verband met dit evenement te sturen, plus ook algemene informatie over het CYSSME-project. Meer informatie in onze privacyverklaring.

INSCHRIJVINGSFORMULIER